Re: Another maddening RoboHelp problem

Subject: Re: Another maddening RoboHelp problem
From: "William Sherman" <bsherman77 -at- embarqmail -dot- com>
To: "Keith Hood" <bus -dot- write -at- gmail -dot- com>, "techwr-l" <techwr-l -at- lists -dot- techwr-l -dot- com>
Date: Tue, 26 Jul 2016 21:38:21 -0400

Seven years ago, I could have really helped you on this. I was spending about 4 hours of OT a day for nearly a year on RoboHelp only, so it was a max effort since it was an OT only project. They wanted results for their 1-1/2 money. And you are right, the RH help was not for the timid, it took a lot to find out what you really needed to do.

Today, I vaguely remember it.


Mapping issues I remember having a problem with from two ends. All items map to an ID in the code. I found that sometimes RH would remap some of the codes. AND sometimes the programmers would reset their content IDs in the code without telling me. Possibly, they didn't realize they were resetting all the IDs that allow the external help program to find each item.

The solution was to get a list of map IDs from RH and send it to the programmers who would then go back and make all of them match again.

Of course, this was 2009 and I don't remember the version (RH7?) so maybe this isn't the help you need.

Also, I remember they had some issues with where and how the code and help were installed, which the programmers handled, not me.

Hope this helps.

----- Original Message ----- From: "Keith Hood" <bus -dot- write -at- gmail -dot- com>
To: "techwr-l" <techwr-l -at- lists -dot- techwr-l -dot- com>
Sent: Tuesday, July 26, 2016 9:02 PM
Subject: Another maddening RoboHelp problem

And now for something completely different: I can't get context-sensitive
help working. I have a Webhelp project where each HTML file is specific to
a module in the software. When you click on the help button in a module,
the Webhelp interface should open and show the help page for that
particular module.The help that was on the server, created by a tech writer
who's been gone for years, worked that way. But I can't get mine to work.

I'm trying to use map IDs. I've carefully read everything in the RH "help"
- which is about as useful as a chicken wire shovel. I've spent days
crawling through the RH user forum, which has lots of posts about
context-sensitivity problems, but none of them match my situation. I've
created a map ID file. I've done everything the help says to do, but when
the help is deployed on the server the context-sensitive feature doesn't

Some of the problem is, I can't understand half of what I see on the net.
This is the first time I've used RH in more than 10 years, and a lot of
what people write about this problem, I don't understand. I've been on
Peter Grainge's web site and I can't figure out what the bleep he's talking
about. I need to know if there are any sources that can provide simple,
baby-step instructions. If anyone has any pointers I would very much
appreciate some help.

Visit TechWhirl for the latest on content technology, content strategy and content development |


You are currently subscribed to TECHWR-L as archive -at- web -dot- techwr-l -dot- com -dot-
To unsubscribe send a blank email to
techwr-l-leave -at- lists -dot- techwr-l -dot- com

Send administrative questions to admin -at- techwr-l -dot- com -dot- Visit for more resources and info.

Looking for articles on Technical Communications? Head over to our online magazine at

Looking for the archived Techwr-l email discussions? Search our public email archives @

Another maddening RoboHelp problem: From: Keith Hood

Previous by Author: Re: Sigh - yet another weird RoboHelp problem
Next by Author: Re: Search options for local documentation sets
Previous by Thread: Another maddening RoboHelp problem
Next by Thread: Re: Another maddening RoboHelp problem

What this post helpful? Share it with friends and colleagues:

Sponsored Ads

Sponsored Ads